zoutdeeg

AAGGRRR! Stress! Kerstavond staat voor de deur en de kerstboom moest (opnieuw) versierd worden! Tijdens Jules' logement versierden we samen de kerstboom maar daarnet werd onze boom - om het met een hip woord te zeggen- gerestyled! Met zoutdeeg maakten we samen originele kerstversiering. Iedereen die ooit in de jeugdbeweging zat , brielde wel eens met zoutdeeg.

Benodigheden: 1/2 kg bloem, 200 ml (lauw) water en 250 gr zout. Het recept is eenvoudig: maak een kuiltje in de bloem en giet het water erin. Los het zout op in het water en kneed er beetje bij beetje de bloem onder. Blijf kneden tot het deeg niet meer aan je handen kleeft.

We  schilderden en pimpten (CHECK: opnieuw een hip woord) enkele figuurtjes met blingbling (glitters) voor alles de oven inging. Daarna bakten we de kerstversiering op lage temperatuur (125° C -  60 à 90 minuten).

Tip: Wil je de versiering in de kerstboom hangen maak dan op voorhand een klein gaatje in je deeg waar je later een lintje door kan steken. Ideaal om het gaatje te maken is een rietje.

Zoutdeeg= een middagje plezier met de kids!

Prettig kerstfeest!

4 reacties op “zoutdeeg”

 1. Vicky, 6/12/2013 om 22:27:56

  Hmm, mijn deeg was heel erg droog en brak de hele tijd! Is dit normaal? Jouw deeg ziet er soepel uit

 2. Saïda, 7/12/2013 om 15:16:14

  Dag Vicky,
  Dat is inderdaad niet normaal... Als je deeg brokkelt, dan voeg je best wat water toe tot het mooi soepel wordt. Heb je plots téveel water toegevoegd? Voeg dan opnieuw wat bloem toe. (Teveel water is ook niet goed omdat het dan inzakt.) Succes!

 3. katleen, 8/12/2013 om 22:10:49

  Hallo,
  Wij hebben vandaag zoutdeeg gemaakt,maar enkele figuurtjes kwamen bol te staan! Heb jij een idee hoe dat komt??
  Mvg
  Katleen

 4. Saïda, 12/12/2013 om 10:44:32

  Hoi katleen,
  Ik vrees dat ik je niet verder kan helpen met je vraag... Ik heb er nog geen last van gehad. Ik heb jouw vraag ook ff voorgelegd aan een collega PO, ook zij kon geen antwoord geven. Sorry!

Plaats een reactie