Zeg het 'ns met bloemen!

Onlangs doken we in het oude papier en maakten we ... nieuw papier! Niet zomaar papier, het werd zaaipapier! Handgeschept papier met zaden om te planten. Een leuke traktatie voor de klasgenootjes van Marth. En omdat het oog ook wat wil, knipten we - uiteraard-bloemen uit het papier.

Benodigdheden:

- (kranten)papier (opgelet: géén glanzend papier)

- crêpe-papier

- bloemzaden

Materiaal:

- 2 emmers

- een mixer

- een rechthoekig (of vierkant) bakje

- een oude hor of een oud fotokader waarop je zelf een horgaas vastniet

- een plankje (iets kleiner dan de hor)

- oude dweils

-evt. wegwerphandschoenen

We vulden een halve emmer met snippers krantenpapier. Daarbij goten we flink wat water, (ongeveer 2/3 van de emmer) en kleurstof. Die kleurstof maakten we zelf door een stuk crêpe-papier in een bokaal met water te proppen. Voordeel: de kleurstof lost snel op. Nadeel: vlekken gaan niet/moeilijk uit de kledij - handschoenen zijn dus welkom! Het mengsel lieten we enkele uren weken, voor we er de mixer in zetten. Resultaat: papierpulp. Wil je zaaipapier maken? Voeg dan na het mixen bloemzaden toe aan de pulp.

Dan startte het échte werk: de papierpulp goten we in het bakje en we dompelden er de hor in onder. We bewogen de hor voorzichtig heen en weer zodat de pulp gelijkmatig verdeeld werd en haalden het tenslotte uit het bakje. We lieten het even uitlekken en drukten stevig (!) aan met het plankje. (Hoe sneller het papier droog is, hoe beter: het is niet de bedoeling dat de zaden gaan kiemen.) Voorzichtig draaiden we de hor met het nieuwe papier om op een dweil.

En nu wachten tot het papier helemaal droog is.

Veel knutsel- en zaaiplezier!

Plaats een reactie