De schatten van Vlieg

Wat een druilerige dag vandaag! Samen met Sietske en haar bengels gaan we op stap. We gaan op zoek naar avontuur (lees: naar een streepje cultuur): de schatten van Vlieg. Cultuurnet zoomt deze zomer met de schatten van Vlieg in op ons reukzintuig. Na de zomeracties van 2015 "Hoor jij wat ik hoor?" en 2016 "Zie jij wat ik zie"? wordt er gewerkt rond de vraag "Ruik jij wat ik ruik?".

Welkom in het Permekemuseum! De lieve dame aan het onthaal heet ons hartelijk welkom en opent een schatkist. Ze stopt ons een boekje en een potlood toe en we worden op weg gezet.

In het huis van Permeke gaan we op zoek naar verschillende portretten. Hoe tekende hij de neuzen van de boeren? Dik, dun, stomp, hoekig, lang, kort ... de kids tekenden een verrassende collectie aan neuzen!

We brachten ook een bezoek aan het beeldhouwatelier waar de werken van Hedwig Houben en Tamara Van San zijn opgesteld. De unieke textuur en levendige kleuren van de abstracte objecten trokken (even) de aandacht van de kinderen maar de link met het thema geur was ver te zoeken. Al snel hielden ze/we het voor bekeken en keerden we terug naar de dame met haar schatkist. Elke schattenjager werd beloond met een geurpakje.

Was de schattenjacht een succes? Zelf ben ik maar matig enthousiast over de uitwerking. De ontstuimigheid van de kids deed me vermoeden dat ook zij het maar zus en zo vonden. De verhalen die de meisjes 's avonds aan tafel vertelden weerlegden echter mijn vermoeden. Enthousiast vertelden ze over zijn atelier met de centrale kachel, zijn schildersezel, zijn wandelstok ...

Kortom de schatten van Vlieg: een leuk alternatief op een regenachtige dag ;-)

Foto's volgen ...

Plaats een reactie