Archief voor tag: Mmm ... lekker!

knäckebröd

Nog steeds wordt hier wekelijks een flinke portie granola gemaakt.  Het hele gezin is er dol op. Geen vast recept maar eerder: wat hebben we deze week in huis én waar hebben we zin in. Variatie troef: granola met gedroogde veenbessen, mango, ananas, bananenchips, rozijnen ... een heerlijke start van da dag!

Onlangs proefde ik enkele stukjes knäckebröd van een collega. Zo'n gezonde cracker is verrassend lekker! Het knarsen van de stukken, de nootactige smaak van de zaden en de pitten ... mmm! Bovendien bleek het knäckebröd homemade! Het receptje werd doorgespeeld (waarvoor dank!) maar door tijdsgebrek werd het even verbannen naar het prikbord.

Gisteren werd de voorraad granola aangevuld én met (ongeveer) dezelfde ingrediënten maakte ik  knäckebröd ... twee vliegen in één klap dus!

Ingrediënten:

- 50 gr havermout (ik nam 75gr havermout)

- 50 gr lijnzaad

- 50 gr sesamzaad

- 50 gr pompoenpitten

- 200 gr bloem + 1 tl bakpoeder (ik nam 200 gr zelfrijzende bloem)

- 75 ml koolzaadolie of zonnebloemolie

- 250 ml water

- 1.5 tl zout (ik nam 1 tl zout)

 

Aan de slag!

Meng alle ingrediënten in een grote mengkom.

Verdeel het deeg en rol het deeg zo plat mogelijk uit tussen 2 vellen bakpapier.

Snij het deeg in de gewenste stukken (het deeg blijft als één geheel op de bakplaat).

Bak het knäckebröd 20 à 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden (afhankelijk van de oven).

Laat afkoelen en breek het knäckebröd in stukken. (Ha! What's in a name: knäckebröd betekent breekbrood.)

Bewaar in een afgesloten doos.

 

Wie had gedacht dat knäckebröd maken zo eenvoudig was?

prinsessenpasta

Woensdag stond er prinsessenpasta op 't menu. De roze prinsessenpasta is top want roze is top. Simple redenering maar 't werkt nog steeds.

De kinderen zijn niet dol op rode biet maar prinsessenpasta (pasta gekleurd met rode bietensap) is plots wél lekker. Rode biet bevat een heleboel gezonde voedingsstoffen en een goede dosis antioxidanten. Lekker en gezond, mooi om de tuin geleid dus!

Met de zon op onze snoet genoten we dus van een licht verteerbaar kommetje pasta met feta, (gele) tomaatjes, munt, appel, komkommer en hamblokjes. De citroenmunt en de (mini) komkommer zijn eigen kweek. Op de tomaatjes van eigen kweek is het nog wat wachten.

Mme confituur

Confituurtijd! Mjammie!

Ik ben niet dol op rabarber, de kinderen ook niet trouwens. Rabarber in combinatie met ander fruit daarentegen is wél een succesverhaal. Confituur van rabarber en aardbeien blijft een topper. Deze potten zijn in 1-2-3 leeg: op de boterham, bij de yoghurt en de granola of op een pannenkoek. Op een onbewaakt moment zouden ze de confituur er zelfs uit lepelen.

Vorig jaar maakte ik al confituur van rabarber met gember. Vorige week deed ik er nog een schepje bovenop: confituur van rabarber met banaan, sinaasappel, gember, banaan en een scheut(je) rum erbij! Het recept vond ik hier. Een aanrader!

tuinkers mannetjes - update!

Vorige week knutselden we deze tuinkers mannetjes en dit is het resultaat!

Op donderdag eten de kinderen 's middags thuis. Meestal spelen we ook een gezelschapsspelletje. Wat extra quality time op een doordeweekse dag is mooi meegenomen.

Op dagen zoals vandaag genieten we extra. We kiezen voor een lunch op 't terras: héérlijk in het zonnetje, héél even een zalig vakantiegevoel!

Dus straks eten we buiten boterhammen met kaas, tomaat en tuinkers ... én wordt er opnieuw gezaaid!

tuinkers mannetjes

Wc-rolletjes, dopjes, verf, chenille, een prop watten, tuinkers en enthousiaste kinderen, méér heb je echt niet nodig. Het resultaat van deze creatieve woensdagmiddag: gekke mannetjes. Tuinkers groeit makkelijk, dus tegen volgende week zouden het gekke mannetjes mét tuinkers haar moeten zijn!