Archief voor tag: granola

knäckebröd

Nog steeds wordt hier wekelijks een flinke portie granola gemaakt.  Het hele gezin is er dol op. Geen vast recept maar eerder: wat hebben we deze week in huis én waar hebben we zin in. Variatie troef: granola met gedroogde veenbessen, mango, ananas, bananenchips, rozijnen ... een heerlijke start van da dag!

Onlangs proefde ik enkele stukjes knäckebröd van een collega. Zo'n gezonde cracker is verrassend lekker! Het knarsen van de stukken, de nootactige smaak van de zaden en de pitten ... mmm! Bovendien bleek het knäckebröd homemade! Het receptje werd doorgespeeld (waarvoor dank!) maar door tijdsgebrek werd het even verbannen naar het prikbord.

Gisteren werd de voorraad granola aangevuld én met (ongeveer) dezelfde ingrediënten maakte ik  knäckebröd ... twee vliegen in één klap dus!

Ingrediënten:

- 50 gr havermout (ik nam 75gr havermout)

- 50 gr lijnzaad

- 50 gr sesamzaad

- 50 gr pompoenpitten

- 200 gr bloem + 1 tl bakpoeder (ik nam 200 gr zelfrijzende bloem)

- 75 ml koolzaadolie of zonnebloemolie

- 250 ml water

- 1.5 tl zout (ik nam 1 tl zout)

 

Aan de slag!

Meng alle ingrediënten in een grote mengkom.

Verdeel het deeg en rol het deeg zo plat mogelijk uit tussen 2 vellen bakpapier.

Snij het deeg in de gewenste stukken (het deeg blijft als één geheel op de bakplaat).

Bak het knäckebröd 20 à 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden (afhankelijk van de oven).

Laat afkoelen en breek het knäckebröd in stukken. (Ha! What's in a name: knäckebröd betekent breekbrood.)

Bewaar in een afgesloten doos.

 

Wie had gedacht dat knäckebröd maken zo eenvoudig was?

mmm ... granola!

's Morgens heb ik wat tijd nodig. Om de ochtendrush zonder kleerscheuren door te komen heb ik nood aan een flinke kop koffie en een boterham met speculoospasta. Vaak staat er hier ook yoghurt met vers fruit of met ontbijtgranen op de ontbijttafel.

Granola is het hippe ontbijt van dit moment. Het is een feit dat het een gezond alternatief voor de (meestal te gesuikerde) ontbijtgranen uit de supermarkt. Het basisingredient van granola is havermout. Maar eerlijk gezegd havermout leek me nogal saai en vooral smakeloos. Tot ik enkele maanden geleden deze blogpost las. Interessant, dus gingen we ook voor een homemade granola. Ik zocht verschillende recepten en gaf er uiteindelijk een eigen twist aan. Een recept volledige naar onze eigen smaak en bovendien kan je eindeloos variëren.

150 gr havermoutvlokken

75 gr noten

50 gr zonnebloempitten

2 eetlepels sesamzaad

3 eetlepels amandelschilfers

3 eetlepels honing

3 eetlepels plantaardige olie

2 eetlepels bruine suiker

3 eetlepels gedroogd fruit

 

Aan de slag:

Meng de havermoutvlokken, de noten, de pitten, het sesamzaad, de amandelschilfers, de honing, de olie en de suiker (foto 1).

Het mengsel gaat (op een bakplaat) de oven in (30 minuten - 150°C°). Roer regelmatig om.

Laat de granola afkoelen voor je het gedroogd fruit toevoegt.

Doe alles in een grote goed afsluitbare pot en klaar is jouw homemade granola!

 

Tip

Voeg bij de granola yoghurt en eventueel wat vers fruit toe en je start je dag gezond!