Archief voor tag: knäckebröd

knäckebröd

Nog steeds wordt hier wekelijks een flinke portie granola gemaakt.  Het hele gezin is er dol op. Geen vast recept maar eerder: wat hebben we deze week in huis én waar hebben we zin in. Variatie troef: granola met gedroogde veenbessen, mango, ananas, bananenchips, rozijnen ... een heerlijke start van da dag!

Onlangs proefde ik enkele stukjes knäckebröd van een collega. Zo'n gezonde cracker is verrassend lekker! Het knarsen van de stukken, de nootactige smaak van de zaden en de pitten ... mmm! Bovendien bleek het knäckebröd homemade! Het receptje werd doorgespeeld (waarvoor dank!) maar door tijdsgebrek werd het even verbannen naar het prikbord.

Gisteren werd de voorraad granola aangevuld én met (ongeveer) dezelfde ingrediënten maakte ik  knäckebröd ... twee vliegen in één klap dus!

Ingrediënten:

- 50 gr havermout (ik nam 75gr havermout)

- 50 gr lijnzaad

- 50 gr sesamzaad

- 50 gr pompoenpitten

- 200 gr bloem + 1 tl bakpoeder (ik nam 200 gr zelfrijzende bloem)

- 75 ml koolzaadolie of zonnebloemolie

- 250 ml water

- 1.5 tl zout (ik nam 1 tl zout)

 

Aan de slag!

Meng alle ingrediënten in een grote mengkom.

Verdeel het deeg en rol het deeg zo plat mogelijk uit tussen 2 vellen bakpapier.

Snij het deeg in de gewenste stukken (het deeg blijft als één geheel op de bakplaat).

Bak het knäckebröd 20 à 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden (afhankelijk van de oven).

Laat afkoelen en breek het knäckebröd in stukken. (Ha! What's in a name: knäckebröd betekent breekbrood.)

Bewaar in een afgesloten doos.

 

Wie had gedacht dat knäckebröd maken zo eenvoudig was?