Archief voor tag: recept

knäckebröd

Nog steeds wordt hier wekelijks een flinke portie granola gemaakt.  Het hele gezin is er dol op. Geen vast recept maar eerder: wat hebben we deze week in huis én waar hebben we zin in. Variatie troef: granola met gedroogde veenbessen, mango, ananas, bananenchips, rozijnen ... een heerlijke start van da dag!

Onlangs proefde ik enkele stukjes knäckebröd van een collega. Zo'n gezonde cracker is verrassend lekker! Het knarsen van de stukken, de nootactige smaak van de zaden en de pitten ... mmm! Bovendien bleek het knäckebröd homemade! Het receptje werd doorgespeeld (waarvoor dank!) maar door tijdsgebrek werd het even verbannen naar het prikbord.

Gisteren werd de voorraad granola aangevuld én met (ongeveer) dezelfde ingrediënten maakte ik  knäckebröd ... twee vliegen in één klap dus!

Ingrediënten:

- 50 gr havermout (ik nam 75gr havermout)

- 50 gr lijnzaad

- 50 gr sesamzaad

- 50 gr pompoenpitten

- 200 gr bloem + 1 tl bakpoeder (ik nam 200 gr zelfrijzende bloem)

- 75 ml koolzaadolie of zonnebloemolie

- 250 ml water

- 1.5 tl zout (ik nam 1 tl zout)

 

Aan de slag!

Meng alle ingrediënten in een grote mengkom.

Verdeel het deeg en rol het deeg zo plat mogelijk uit tussen 2 vellen bakpapier.

Snij het deeg in de gewenste stukken (het deeg blijft als één geheel op de bakplaat).

Bak het knäckebröd 20 à 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden (afhankelijk van de oven).

Laat afkoelen en breek het knäckebröd in stukken. (Ha! What's in a name: knäckebröd betekent breekbrood.)

Bewaar in een afgesloten doos.

 

Wie had gedacht dat knäckebröd maken zo eenvoudig was?

Mmm ... lekker!

Wat schafte de pot vandaag? Quinoa met gegrilde groenten en geitenkaas, mmm... lekker!

Quinoa is een voedzaam alternatief voor rijst, pasta of aardappelen. Regelmatig komt er quinoa op tafel. In het begin moesten de kinderen er even aan wennen maar ondertussen zijn ze de smaak en de textuur gewoon.

Het recept van de dag:

Benodigdheden (2 volw. + 3 kids)

- 2 gele paprika's, 1 courgette, 2 aubergine's, 1 rode ui, een handvol kerstomaatjes, 150 gram olijven

- 2x (een bûche) geitenkaas (150gr/stuk)

- 300 gram quinoa

- peper en zout, thijm, rozemarijn, look

- 3 eetlepels olijfolie

 

Aan de slag:

- Snij de paprika's, de courgette en de aubergine's in kleine blokjes.

- Snij de look fijn en voeg toe aan de groenten.

- Kruid met peper, zout, thijm, rozemarijn en look.

- Meng de olijfolie onder de groenten.

- De vuurvaste schotel met de groenten gaat de oven in (25 minuten). Schep regelmatig om.

- Kook ondertussen de quinoa.

- Snij ondertussen ook de tomaten in kwartjes en de olijven in ringetjes.

- Na 15 minuten, voeg je de tomaatjes en de olijven toe.

- Meng de quinoa met de beetgare groenten.

- Snij de geitenkaas en leg de stukken op de schotel.

- Zet het gerecht nog even onder de grill.

 

Smakelijk!

prinsessenpasta

Woensdag stond er prinsessenpasta op 't menu. De roze prinsessenpasta is top want roze is top. Simple redenering maar 't werkt nog steeds.

De kinderen zijn niet dol op rode biet maar prinsessenpasta (pasta gekleurd met rode bietensap) is plots wél lekker. Rode biet bevat een heleboel gezonde voedingsstoffen en een goede dosis antioxidanten. Lekker en gezond, mooi om de tuin geleid dus!

Met de zon op onze snoet genoten we dus van een licht verteerbaar kommetje pasta met feta, (gele) tomaatjes, munt, appel, komkommer en hamblokjes. De citroenmunt en de (mini) komkommer zijn eigen kweek. Op de tomaatjes van eigen kweek is het nog wat wachten.

Mme confituur

Confituurtijd! Mjammie!

Ik ben niet dol op rabarber, de kinderen ook niet trouwens. Rabarber in combinatie met ander fruit daarentegen is wél een succesverhaal. Confituur van rabarber en aardbeien blijft een topper. Deze potten zijn in 1-2-3 leeg: op de boterham, bij de yoghurt en de granola of op een pannenkoek. Op een onbewaakt moment zouden ze de confituur er zelfs uit lepelen.

Vorig jaar maakte ik al confituur van rabarber met gember. Vorige week deed ik er nog een schepje bovenop: confituur van rabarber met banaan, sinaasappel, gember, banaan en een scheut(je) rum erbij! Het recept vond ik hier. Een aanrader!

Tea Time

Vorige week was ik een paar dagen goed ziek. Op zo'n ellendige dagen, kan een flinke kop thee echt deugd doen. Onze thee halen we steevast hier, een aanrader! 's Zomers kiezen we ook vaak voor heerlijke muntthee (met verse munt recht uit onze hof), maar ook verse gemberthee is een topper.

Gemberthee zorgt voor zo'n heerlijk verwarmend effect. Gember zit boordevol vitaminen, ideaal dus op het moment dat mijn weerstand een flinke boost kan gebruiken! Bovendien is de thee écht lekker en in 1-2-3 klaar! Nog een aanrader dus (zéker op een druilerige maandag als vandaag)! Mijn kopje met dampende thee staat al klaar!  :-)

Ingrediënten voor 2 koppen thee:

2  à 3 cm gember

1 sinaasappel

water

Aan de slag:

Snij de gember in dunne plakjes.  Doe dit in een theepot.

Snij 2 schijfjes sinaasappel.

Pers de rest van de sinaasappel. Giet het sap in de theepot.

Giet kokend water in de theepot.

Laat even afkoelen (+/- 5 minuten).

Leg in elk kopje een schijfje sinaasappel en giet de thee erbij.